A

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

A

Acesulfaam

Calorievrije zoetstof.

Aceton

Chemische verbinding die in het bloed wordt gevormd als het lichaam in plaats van glucose vet verbruikt om energie te vormen. Duidt op een tekort aan insuline of op het onvermogen van de cellen om de aanwezige insuline te gebruiken. De afvoer van aceton gaat via de urine. Wanneer het acetongehalte in het bloed te hoog is, ruikt de adem en de urine naar aceton.

Acuut

Snel, binnen korte tijd ontstaand.

Adipositas

Zie obesitas.

Adrenaline

Hormoon uit het bijniermerg. Verhoogt (doorgaans) de bloedglucosewaarde. Adrenaline zorgt ervoor dat glucose door de lever aan de bloedbaan wordt afgestaan. Adrenaline heeft ook invloed op de hartslag (wordt sneller) en de bloeddruk (wordt hoger). Adrenaline komt vrij in stress-situaties.

Albuminurie

Abnormaal verlies van het eiwit albumine in de urine. Albuminurie kan een aanwijzing zijn voor een nieraandoening, zoals bij [[diabetes] kan voorkomen.

Albuminuriebepaling

Bepaling van eiwit in de urine.

Alfa-cellen

Komen voor in de alvleesklier. Onderdeel van de Eilandjes van Langerhans. Maken het hormoon glucagon en geven dit af aan het bloed.

Alvleesklier

Pancreas, langwerpig orgaan dat onder meer insuline maakt. Bevindt zich in de buikholte onder de maag.

Alpha-glucosidase remmers

Medicijnen die de opname van glucose in de darm vertragen, waardoor de bloedglucosestijging na een maaltijd vermindert.

Aminozuren

Bouwstenen van eiwitten. Het zijn de belangrijkste bestanddelen van de lichaamscellen. Insuline is opgebouwd uit 51 onderling verbonden aminozuren.

Angiopathie

Afwijking aan de bloedvaten. Komt voor bij mensen die al langere tijd diabetes hebben. Er bestaat micro- en macro-angiopathie.

Antilichamen

Eiwitten die door het lichaam worden gemaakt ter bescherming tegen vreemde stoffen. Bij diabetes worden soms antilichamen tegen toegediende insuline gemaakt. Deze antilichamen kunnen de goede werking van deze insuline verhinderen en kunnen in die gevallen allergische of andere ongunstige reacties veroorzaken.

Antistoffen

Stoffen die aangemaakt worden door het afweersysteem.

Arterie

Slagader. Een groot bloedvat dat het bloed naar het hart en andere delen van het lichaam vervoert. Hebben een stevige elastische wand.

Arteriosclerose

Slagaderverkalking.

Arthopathie

Wijst op de naam van een ziekte van het gewricht. Arthopatrie ontstaat bij diabeten meer door een veranderde stand van het voetgewricht dan dat er sprake is van een echte ziekte.

Aspartaam

Kunstmatige vloeibare zoetstof. Wordt gebruikt in plaats van suiker. Bevat geen calorie├źn.

Asymptomatisch

Geen duidelijke tekenen die wijzen op een ziekte.

Atherosclerose

Aderverkalking. Vernauwing van de holte van de slagaderen. Vet en andere stoffen verzamelen zich in de grote en middelgrote aderen. Daardoor wordt de vaatwand beschadigd. De vetopeenhoping vertraagt de bloedstroom. Kan voorkomen bij langdurige diabetes.

Auto-immuunziekte

Ziekte die ontstaat als het afweersysteem van het lichaam de eigen, goede cellen kapot maakt.

Auto-transplantatie

Het eerst wegnemen en vervolgens weer terugplaatsen van hetzelfde orgaan.Bron: dvnregiohaaglanden.nl

Persoonlijke instellingen