Bètacellen

Uit DiabetesWiki

Versie door Wikiadmin (Overleg | bijdragen) op 22 nov 2012 om 13:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De pancreas, alvleesklier, heeft een belangrijke functie in de stofwisseling en de spijsvertering.

De insuline die essentieel is voor de verwerking van glucose wordt gemaakt in een bepaald type cel van de pancreas: de β -cel, spreek uit als Bètacel.

In de Pancreas in de eilandjes van Langerhans bevinden zich β Cellen. β Cellen produceren het hormoon insuline. Bij een goede balans tussen de insuline en de bloedglucose blijft de bloedglucose binnen de streefwaardes. Bij een toename van de glucose in het bloed reageren de β -cellen bijna ogenblikkelijk met een extra vrijmaking of aanmaak van insuline waardoor de bloedglucose snel verwerkt kan worden tot de brandstof glucogeen in de cellen. De exacte productie van insuline is niet meetbaar, maar door de gelijktijdige productie van een ander stofje namelijk C-peptide kan ontdekt worden of iemand nog wel insuline kan maken of misschien type1 diabetes ontwikkelt.

De werking van de β -cel kan door verschillende redenen uitvallen:

  • een auto-immuunreactie,
  • een ernstige pancreasinfectie,
  • afbraak van de eilandjes van Langerhans.


Als de β -cel niet meer werkt ligt de insulineproductie stil. Het lichaam komt in een levensbedreigende situatie als de bloedglucose de lichaamscellen niet binnenkan als brandstof. Daarom is het voor mensen met type 1 diabetes noodzakelijk om zichzelf insuline toe te dienen.

Bij mensen met andere types diabetes kan het zijn dat de productie van insuline niet totaal afwezig is maar onvoldoende. In dat geval wordt de pancreas gestimuleerd met lichamelijke inspanning(dansen, gymnastiek, sport) tabletten of andere middelen. Ook bij deze vormen van diabetes mellitus is mogelijk dat men in de loop van de tijd insuline nodig heeft door de geleidelijke uitputting van de aanwezige β -cel.

In de pancreas bevinden zich bovendien ook α-cellen (spreek uit: alfacellen). α-Cellen maken een het “tegengestelde” hormoon Glucagon aan dat belangrijk is bij de regulatie van de bloedglucose. Voor de spijsvertering geeft de pancreas verteringssappen af aan de darm.

Bij mensen met andere types diabetes kan het zijn dat de productie van insuline niet totaal afwezig is maar dat deze onvoldoende is. In dat geval wordt de pancreas gestimuleerd met lichamelijke inspanning (dansen, gymnastiek, sport), tabletten of andere geneesmiddelen. Ook bij deze vormen van diabetes is het mogelijk dat men na verloop van tijd insuline moet gaan gebruiken, omdat de aanwezige bètacellen op den duur toch uitgeput raken.

In de pancreas bevinden zich bovendien ook alfacellen. Bètacellen maken het ‘tegengestelde’ hormoon glucagon aan dat belangrijk is bij de regulatie van de bloedglucosewaarde. Glucagon zorgt ervoor dat de bloedglucosewaarde toeneemt. Voor de spijsvertering geeft de pancreas verteringssappen af aan de darm.

Persoonlijke instellingen