Complicaties

Uit DiabetesWiki

Versie door Wikiadmin (Overleg | bijdragen) op 2 jun 2015 om 08:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Zenuwen

Diabetes kan op de lange duur leiden tot beschadiging van de zenuwen. Dit wordt neuropathie genoemd. Zo’n 40 procent van alle mensen met diabetes krijgt in meer of mindere mate last van zenuwenschade.

Voeten

In 2005 hadden bijna 20.000 mensen met diabetes in Nederland last van voetwonden. En een kwart van alle mensen met diabetes zal ooit een voetprobleem ontwikkelen. Dagelijkse zelfcontrole van de voeten en regelmatige controle door arts of verpleegkundige is daarom absoluut noodzakelijk.

Nieren

Een verminderde functie van de nieren is een van de ernstigste complicaties bij diabetes. Vooral mensen die al jaren diabetes hebben en mensen die niet goed ingesteld zijn, lopen risico nefropathie (nierschade) te krijgen. Tijdig opsporen is dus belangrijk.

Ogen

Vrijwel iedereen met diabetes krijgt op de lange termijn complicaties aan de ogen. Gelukkig zijn niet alle klachten even ernstig, en niet iedereen krijgt er in dezelfde mate last van. De meeste oogproblemen zijn op tijd op te sporen en te behandelen.

Gewrichten

Limited Joint Mobility (LJM) betekent vertaald ‘beperkte gewrichtsbeweeglijkheid’ en wordt ook wel cheiroarthropathie genoemd. Het begint vrijwel altijd met stijfheid van de gewrichten in de handen, maar kan zich ook in andere gewrichten voordoen.

Hart en bloedvaten

Alle delen van ons lichaam zijn voor hun functioneren afhankelijk van de aanvoer van zuurstofrijk bloed. De vaten zijn de transportbanen van bloed en het hart zorgt dat het bloed wordt rondgepompt. Hoe beter de kwaliteit van hart en bloedvaten, hoe beter ons lichaam functioneert.

Mondverzorging

Gebitsproblemen lijken op het eerste gezicht niet zo dramatisch als andere complicaties van diabetes. Toch schaden gebitsproblemen de algemene gezondheid, het welzijn en het zelfrespect van mensen met diabetes.

Seksualiteit vrouw

Vrouwen met diabetes kunnen een verminderde gevoeligheid van de geslachtsorganen hebben en problemen hebben met vaginaal vochtig worden. Spanningen in uw relatie en een onbevredigend seksleven kunnen leiden tot instabiele bloedglucosewaarden.

Seksualiteit man

Eén op de drie mannen met diabetes heeft te maken met erectiestoornissen. Bij mannen met diabetes kunnen erectiestoornissen zich gemiddeld tien jaar eerder voordoen dan bij mannen die geen diabetes hebben.

Ervaringen uitwisselen

Op online community DiabetesTrefpunt, ondersteund door Diabetesvereniging Nederland, kunt u ervaringen en vragen uitwisselen met lotgenoten en ervaringsdeskundigen over de complicaties waarmee u te maken heeft als gevolg van uw diabetes.

Persoonlijke instellingen