E

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

E

Eenheid

Internationaal vastgestelde basishoeveelheid insuline. In Nederland wordt voor mensen gebruikt 100IE per ml. Dat wil zeggen: 100 eenheden [[insuline] per milliliter (cc) oplossing. Insuline voor dieren kent een concentratie van 40IE per milliliter.

Eilandjes van Langerhans

Groepen cellen in de pancreas of alvleesklier. Bevat o.a. de bèta-cellen in de alvleesklier en ook cellen die glucagon maken. Deze hormonen beïnvloeden de afbraak en opname van voedingsstoffen. De eilandjes zijn ontdekt in 1869 ontdekt door de Duitser Langerhans. De cellen vormen kleine groepjes in de alvleesklier.

Eiwitten

Voedingsstof die in het lichaam tot brandstof en 'reparatiemateriaal' wordt verwerkt. Eiwitten zitten onder andere in zuivel, vlees en vis.

Encapsulatie

Het inkapselen, dus voorzien van een kapseltje.

Endocriene klieren

Klieren die hormonen produceren en in de bloedbaan brengen. Zij beïnvloeden o.a. de werking van de voedingsstoffen door het lichaam. Ook andere lichaamsfuncties worden beïnvloed. De alvleesklier is een voorbeeld van een endocriene klier. Deze produceert insuline, waarmee het lichaam glucose kan omzetten in energie.

Endocrinoloog

Internist gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van aandoeningen van de endocriene klieren.

Enzymen

Eiwitten die de chemische processen in het lichaam beter en sneller doen verlopen. Ieder enzym heeft als regel een eigen chemische taak, bijvoorbeeld het bevorderen van de omzetting van zetmeel in glucose.

Euglycemie

Toestand waarbij het glucosegehalte in het bloed normaal is (= normoglycemie).

Exocrien weefsel

Weefsel in de pancreas dat spijsverteringssappen maakt.


Bron: dvnregiohaaglanden.nl

Persoonlijke instellingen