Gewrichten

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Gewrichten

Naar schatting krijgt 30 procent van de mensen met diabetes last van stijve gewrichten, meestal eerst in de handen. Deze aandoening wordt Limited Joint Mobility (LJM) genoemd. LJM betekent vertaald ‘beperkte gewrichtsbeweeglijkheid’ en wordt ook wel cheiroarthropathie genoemd. Het begint vrijwel altijd met stijfheid van de gewrichten in de handen, maar kan zich ook in andere gewrichten voordoen. Het probleem zit niet in de gewrichten zelf, maar in het omliggende bindweefsel.

Bij mensen met diabetes komt nog een ander probleem in de handen relatief vaak voor: de contractuur van Dupuytren. Hierbij wordt het bindweefsel in de handpalm stugger en ontstaan er knobbels. Op den duur kan het bindweefsel zelfs samentrekken, waardoor de vingers helemaal niet meer kunnen worden gestrekt.

Andere aandoeningen aan de handen die vaker optreden bij diabetes zijn de trigger finger (gebogen vingers die eruit zien alsof de trekker van een pistool wordt overgehaald) en carpaal tunnelsyndroom (waarbij het bindweefsel in de pols dikker wordt en de zenuw die er doorheen loopt beknelt raakt).

Wat merkt u ervan?

  • Mensen met LJM kunnen hun vingers minder goed bewegen en ook een vuist maken of kracht zetten lukt minder goed. In een later stadium lukt het niet meer om de handen plat tegen elkaar te duwen; ze blijven gebogen.
  • LJM in de voet kan ervoor zorgen dat de voet minder goed wordt neergezet, waardoor wrijvingsplekken en wondjes kunnen ontstaan. Als er sprake is van neuropathie en/of vaatschade kan dat het genezingsproces vertragen en tot infecties leiden.
  • De aandoening kan ook optreden in de schouders (frozen shoulder), nek of heupen en daar leiden tot stijfheid.
  • Mensen met de contractuur van Dupuytren hebben geen pijn, maar kunnen de hand of handen minder goed of nauwelijks meer gebruiken.
  • Een trigger finger en carpaal tunnelsyndroom zijn wel pijnlijk en zorgen er eveneens voor dat de hand niet te gebruiken is.

Oorzaken

Het is nog niet precies duidelijk waarom mensen met diabetes meer kans hebben op problemen in de handen en andere gewrichten. Wel is bekend dat er meer kans is op deze complicaties als iemand langere tijd hoge bloedglucosewaarden heeft. Waarschijnlijk speelt ‘versuikering’ van collageenvezels in het bindweefsel een rol. Het bindweefsel wordt hierdoor aangetast.

Behandeling

Hoe vaak moet u zich laten controleren?

Mobiliteitsproblemen als gevolg van Limited Joint Mobility (LJM) dienen in de driemaandelijkse controle te worden meegenomen. Merkt u dat u last heeft van uw handen of andere gewrichten, dan kunt u ook eerder contact opnemen met uw huisarts of diabetesverpleegkundige.

Welke behandelmethoden zijn er?

  • LJM is niet te genezen. Wanneer in combinatie met LJM een (pijnlijke!) ontsteking ontstaat in de schouder (een zogenaamde ‘frozen shoulder’) kan dit worden behandeld met injecties met corticosteroïden. Een probleem kan zijn dat de bloedglucosewaarden ontregeld raken door deze injecties. Daarom worden ze niet zo vaak gegeven.
  • Net als bij een frozen shoulder, worden bij een trigger finger en carpaal tunnelsyndroom wel eens corticosteroïdeninjecties gegeven, maar die helpen niet altijd.
  • Een operatie kan bij de contractuur van Dupuytren, carpaal tunnelsyndroom en een trigger finger mogelijk uitkomst bieden.
  • Pijnklachten kunnen verlicht worden door fysiotherapie, bindweefselmassage en pijnstillers.

Verder praten?

Persoonlijke instellingen