Glucose

Uit DiabetesWiki

Versie door Wikiadmin (Overleg | bijdragen) op 22 nov 2012 om 10:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Glucose is voor de cellen van het menselijk lichaam een essentiële brandstof. Glucose is de naam voor verteerde koolhydraten. In het spijsverteringskanaal worden zij vanuit de dunnedarmwand in de bloedbaan opgenomen. Glucose in het bloed, wordt bloedglucose genoemd. De hoeveelheid bloedglucose wordt de bloedglucosewaarde (of bloedsuikerspiegel) genoemd. Bloedglucose wordt door alle cellen van het lichaam gebruikt als brandstof. Via de bloedbaan wordt glucose getransporteerd naar alle weefsels. De bloedglucosewaarde moet binnen bepaalde grenzen gehouden worden: globaal tussen 3.9 en 8 millimol/l.

Glucagon & Insuline

De hormonen glucagon (ondergrens) en insuline (bovengrens) bewaken dit proces. Bij iemand met diabetes is de regulerende functie van de insuline verstoord of weggevallen. Daardoor wordt de bloedglucosewaarde onaanvaardbaar hoog. Aanvankelijk dacht men dat glucose alleen werd gevormd uit de suikers, vruchtensuikers en honing die men at, en daarom werd diabetes suikerziekte genoemd. Inmiddels is bekend dat alle soorten koolhydraten de bloedglucosewaarde verhogen. Het is dus nuttig te weten hoeveel gram koolhydraten het lichaam per dag nodig heeft voor een goede voedingsbalans . Dit geldt zowel voor mensen met als voor mensen zonder diabetes. Als er meer glucose wordt aangeboden dan direct nodig is dan wordt die glucose in de cellen van de spieren en de lever opgeslagen als glycogeen. Beschikt het lichaam over onvoldoende bruikbare glucose als brandstof? En is ook de voorraad glycogeen uit de lever en de spieren uitgeput? Dan wordt uit de spieren aceton vrijgemaakt, een keton dat ook kan dienen als brandstof voor de hersenen. Dit fenomeen is ook bekend uit de sport zoals wielrennen en hardlopen.

Bij een aanhoudend tekort aan glucose veroorzaakt deze noodoplossing van het lichaam een gevaar: keto-acidose ofwel verzuring. Bij mensen met diabetes komt de glycogeen als glucose in het bloed, maar door het ontbreken van insuline kan de glucose niet in de spiercellen worden opgenomen. Op dat moment is er een hyperglykemie met gevaar voor verzuring (keto-acidose).

Persoonlijke instellingen