Infecties

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Infecties

Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor infecties. Als u diabetes heeft, heeft u meer kans op de volgende infecties:

  • Steenpuisten: dit is het gevolg van een bacteriële ontsteking aan een haarzakje. Hieraan konden voor het antibioticatijdperk zelfs mensen overlijden, maar tegenwoordig is het niet meer dan een pijnlijk probleem.
  • Candida albicans: deze gist komt van nature voor in de darmen en de schaamstreek en veroorzaakt normaal gesproken geen klachten. Bij verhoogde bloedsuikerwaarden is de urine echter zoeter en in een zoete omgeving voelen bacteriën en schimmels zich goed thuis. De gist kan zich dan snel vermenigvuldigen en flinke jeuk veroorzaken in en rond de vagina, de anus of de penis. Ook in lichaamsplooien, bijvoorbeeld onder de borsten of in de liezen, en zelfs de mondholte kunt u er last van hebben.
  • Verder hebben mensen met diabetes een (licht) verhoogde kans op infecties van de onderste luchtwegen, urinewegen en blaas. Heeft u diabetes, ga dan naar de huisarts als u langer dan twee dagen koorts hebt of hoest met benauwdheid.

Oorzaken

Waarom zijn mensen met diabetes gevoeliger voor infecties?

Dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Bij mensen met diabetes met te hoge bloedglucosewaarden zijn de wanden van de haarvaten verdikt. Mogelijk hinderen deze dikke vaatwanden de witte bloedlichaampjes in hun taak: afweer van infecties.

Verder is de doorbloeding van bepaalde lichaamsdelen vaak minder goed en huizen er, vooral bij hoge bloedsuikers, meer en andere bacteriën op de huid. Door al deze dingen wordt de kans op infecties groter. Bovendien is door beschadiging van zenuwen (neuropathie) het gevoel vooral in de voeten vaak minder, waardoor beginnende infecties niet worden opgemerkt en verzorgd.

Mensen met diabetes die langere tijd te hoge bloedsuikers hebben, hebben vaker last van steenpuisten, schimmels (onder meer zwemmerseczeem) en gistinfecties. Door de hardnekkigheid van deze aandoeningen komt zelfs wel eens onopgemerkte diabetes aan het licht.

Voorkomen

  • Zorg voor goede bloedglucosewaarden. Vooral een te hoge bloedglucose vergroot de kans op huidinfecties. Probeer dus te zorgen voor normale bloedglucosewaarden.
  • Voorkom uitdroging van de huid. Mensen met diabetes hebben vaker een droge huid. Een droge huid vertoont kleine kloofjes en barstjes in de hoornlaag, waardoor hij gevoeliger is voor infecties. Vermijd al te heet water en gebruik niet te veel zeep. Gebruik geen crèmes of bodylotions die snel intrekken, want deze bevatten veel water. En dat heeft weer een uitdrogend effect op de huid. Bij de apotheek zijn bodycrèmes verkrijgbaar die weinig water bevatten en prettig zijn in het gebruik.
  • Droog de huid goed af. Een natte huid, vooral bij de huidplooien, vormt een goede voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Droog ook uw voeten altijd goed af en draag badslippers in sportcomplexen, zwembaden en sauna’s.
  • Voorkom wondjes. Vooral bij mensen die al langer diabetes hebben, genezen wondjes langzamer, waardoor het risico op infectie groter wordt. Draag bijvoorbeeld werkhandschoenen bij het tuinieren of bij reparaties en zorg voor goed schoeisel.
  • Behandel wondjes meteen. Maak de wondjes schoon, dep ze droog en doe er een pleister op. Gebruik eventueel betadinezalf. Raadpleeg een arts als het wondje niet normaal geneest.
Persoonlijke instellingen