Inwendige insulinepomp

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Inwendige insulinepomp

Het bedrijf Medtronic, producent van onder andere pacemakers en insulinepompen, heeft naast de bekende uitwendige insulinepomp ook een inwendige (of implanteerbare) insulinepomp ontwikkeld. Doelgroep voor deze therapie is een heel kleine groep mensen met diabetes type 1, bij wie behandeling met een uitwendige insulinepomp niet goed aanslaat. Op medische gronden zijn deze mensen vervolgens geholpen door een geïmplanteerde pomp van Medtronic, intensief begeleid vanuit de Isala Klinieken te Zwolle.

Een inwendige insulinepomp wordt geïmplanteerd in de buikwand, bovenop de spieren. Vanaf die pomp loopt er een slangetje rechtstreeks naar het leverbed. Hierdoor komt de insuline direct op de plaats waar het zijn moet. De inwendige pomp wordt door de patiënt bediend met een afstandsbediening, die daardoor in staat is om insuline zowel continu als in bolus af te geven.

Intensief overleg

In de afgelopen jaren is veel onrust ontstaan onder de groep inwendige pompgebruikers over de toekomstplannen van Medtronic voor deze specifieke pomp. Diabetesvereniging Nederland heeft samen met enkele inwendige pompgebruikers en hun behandelend internist, dr. Henk Bilo van de Isala Klinieken in Zwolle, gestreefd naar de garantie dat deze groep pompgebruikers nooit zonder pomp, toebehoren en insuline zou komen. Wegvallen van de inwendige pomptherapie zou voor deze mensen leiden tot langdurige ziekenhuisopnamen en complicaties.

DVN heeft met diverse partijen overleg gevoerd en aandacht gevraagd voor dit probleem. Door middel van overleg en het leggen van nadruk op goede zorg voor iedereen met diabetes, heeft Medtronic haar besluit herzien. In juli 2009 heeft Medtronic een Nederlandstalig statement uitgegeven over de toekomst van de inwendige pomp. Hierin staat dat zij zich er ten volle toe verbinden om door te gaan met de implanteerbare pompen.

Naar aanleiding van dit statement heeft dr. Henk Bilo van de Isala Klinieken in Zwolle samen met Medtronic in augustus 2009 een voorlichtingsavond gehouden voor de betrokken groep gebruikers. Medtronic vertelde meer over hoe de pomp wordt gemaakt en hoe deze voor de komende jaren beschikbaar zal zijn. Diabetesvereniging Nederland was betrokken en aanwezig bij deze avond.

Beschikbaarbeid pomp, insuline en toebehoren

Tijdens deze avond bestond nog onduidelijkheid over de leverbaarheid van de bijbehorende insulinesoort. Er is namelijk maar 1 soort insuline geschikt voor de implanteerbare pomp. In oktober 2009 is vanuit insulineleverancier sanofi-aventis gebleken dat voor de bestaande groep gebruikers de bestaande insuline beschikbaar blijft. De huidige voorraden lijken voldoende tot de nieuwe insuline op de markt komt. De aanvankelijke informatie dat er vijf kwartalen geen insuline beschikbaar zou zijn, blijkt gelukkig achterhaald door de feiten. Ook zijn er voldoende onderdelen voor vervanging bij de groep mensen die al een implanteerbare pomp draagt, maar onvoldoende onderdelen om meer pompen te installeren. Er is uitdrukkelijk nog geen beslissing genomen over het ontwerpen en ontwikkelen van een nieuw pompmodel, gebruikmakend van nieuwe technieken.

Diabetesvereniging Nederland en dr. Bilo blijven bij producenten Medtronic en sanofi-aventis een vinger aan de pols houden om te zien hoe de ontwikkelingen zullen verlopen. DVN zet zich uit betrokkenheid bij alle mensen met diabetes in voor dit project. Ook al betreft het een kleine groep mensen, DVN is er ook voor hen. DVN nodigt alle gebruikers van de inwendige pomp uit om lid te worden van de vereniging, zodat deze zich kan blijven inzetten voor goede zorg voor alle mensen met diabetes.

Meer weten

Persoonlijke instellingen