LADA

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wat is het?

LADA staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult: een latente vorm van diabetes bij volwassenen als gevolg van een stoornis in de afweer. Omdat LADA voorkomt bij oudere mensen en omdat er in de eerste jaren na diagnose meestal nog geen insuline nodig is, denkt men in eerste instantie vaak aan type 2. In werkelijkheid is het een type 1-achtige diabetes, omdat er sneller dan bij type 2 behandeling met insuline noodzakelijk is en omdat er, net als bij type 1, vaak auto-antistoffen in het bloed worden aangetroffen. LADA onderscheidt zich van type 1 doordat het zich trager ontwikkelt.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 10% van de mensen die op oudere leeftijd diabetes krijgen, heeft LADA.

Bij wie komt het voor?

Bij volwassenen boven 35 jaar.

Wat is de oorzaak?

Voorzover bekend zijn de oorzaken waarschijnlijk dezelfde als die van diabetes type 1.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als het gaat om diabetes bij een volwassene boven 35 jaar en er geen sprake is van overgewicht, kan bloedonderzoek doorslaggevend zijn. Worden in het bloed auto-antistoffen tegen de insulineproducerende b├Ętacellen van de alvleesklier aangetroffen, dan gaat het met vrij grote zekerheid om LADA.

Hoe is het te behandelen?

LADA wordt uiteindelijk behandeld als een type 1 diabetes: met insuline. Wellicht zou in de toekomst insulinetherapie kunnen worden voorkomen, als LADA vroeg wordt opgespoord en behandeld met dieet en orale middelen.

Persoonlijke instellingen