MIDD

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wat is het?

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness: diabetes mellitus met doofheid, overervend van moeder naar kind. Het kenmerkt zich vaak door een tekort aan insuline, zonder tot ketoacidose (verzuring) te leiden. De bijbehorende doofheid uit zich in het algemeen als slechthorendheid; het minder goed kunnen horen van hoge tonen. De slechthorendheid is er vaak al 10 à 15 jaar vóór het ontstaan van de diabetes.

Hoe vaak komt het voor?

MIDD is een zeer zeldzame vorm van diabetes: in Nederland heeft minder dan 1% van alle mensen met diabetes die insuline gebruiken de afwijking.

Bij wie komt het voor?

Alle kinderen van moeders met MIDD hebben de afwijking in het DNA die de aandoening veroorzaakt. 80% van hen krijgt eveneens diabetes.

Wat is de oorzaak?

Een afwijking in een apart stukje erfelijk materiaal, dat voor het grootste deel door de moeder wordt doorgegeven. Door deze afwijking produceert de bètacel in de alvleesklier te weinig insuline. Hoe een en ander precies in z'n werk gaat, is nog niet helemaal duidelijk. De afwijking in het erfelijk materiaal kan ook gevolgen hebben voor andere weefsels, vandaar dat er ook sprake kan zijn van doofheid, slechthorendheid (minder goed horen van hoge tonen), hart- en nierproblemen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als er sprake is van doofheid en soms ook van nierproblemen en cardiomyopathie (verminderde werking van de hartspier), zal men aan MIDD denken. Heeft ook de moeder diabetes, dan wordt het vermoeden sterker en kan DNA-onderzoek uitsluitsel geven.

Hoe is het te behandelen?

Met tabletten en op den duur vaak met insuline.

Persoonlijke instellingen