S

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

S

Sacchariden

Andere naam voor koolhydraten.

Saccharine

Kunstmatige zoetstof. Bevat geen calorieën.

Secundaire diabetes

Diabetes tengevolge van een andere ziekte (van de alvleesklier bijvoorbeeld) of tengevolge van het gebruik van bepaalde medicamenten of chemische stoffen.

Somogiy-effect

Effect dat na een zeer lage bloedsuikerwaarde (hypo) een zeer hoge waarde optreedt (hyper). Ontdekt door Michael Somogiy, Amerikaans biochemicus.

Sorbitol

Een suiker dat door het lichaam langzaam wordt verwerkt. Wordt veel gebruikt in speciale voedingsmiddelen voor diabetici en suikervrije snoep. Bevat 4 calorieën per gram (= gelijk aan tafelsuiker of zetmeel).

Subcutane injectie

Injecteren van vloeistof in het onderhuidse weefsel met behulp van een naald en een spuit.

Sucrose

Een bepaalde suiker die tot een eenvoudige [suiker]] moet worden afgebroken, voordat het in het bloed en vervolgens in de cellen kan komen.

Suikers

Zoet smakende koolhydraten, Suiker kan snel en gemakkelijk worden omgezet in energie. Voorbeelden van suikers zijn: lactose, glucose, fructose en sucrose.

Suikerziekte

Nederlandse naam voor diabetes mellitus.

Sulfonylureum(derivaten)

Medicijnen die de alvleesklier stimuleren zo mogelijk meer insuline te maken (voor type 2 diabeten). Waarschijnlijk wordt ook de werking van insuline in de weefsels bevorderd. Voorbeelden: glibenclamide, gliclazide, glimeperide, tolbutamide.

Syndroom X

Zie: Insulineresistentie.


Bron: dvnregiohaaglanden.nl

Persoonlijke instellingen