Type 2

Uit DiabetesWiki

Versie door Wikiadmin (Overleg | bijdragen) op 10 sep 2013 om 10:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Wat is het?

Bij mensen met diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan en/of het lichaam reageert minder goed op insuline. Diabetes type 2 heeft een ‘progressief verloop’: in de loop van de tijd neemt de functie van de alvleesklier geleidelijk af.

Hoe vaak komt het voor?

Naar schatting bij 700.000 mensen. Omdat diabetes type 2 niet altijd wordt opgemerkt, zijn dit er waarschijnlijk meer.

Bij wie komt het voor?

Diabetes type 2 komt op alle leeftijden voor, maar ontstaat meestal op oudere leeftijd. De laatste jaren krijgen ook steeds meer mensen jonger dan 30 diabetes type 2. Waarschijnlijk hangt dit samen met voedselpatroon en overgewicht. Uit verschillende Nederlandse onderzoeken blijkt dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij allochtonen dan bij autochtonen. Vrouwen hebben het hoogste risico.

Wat is de oorzaak?

In veel gevallen is overgewicht de oorzaak. Ook is er waarschijnlijk een erfelijke component.

Wat zijn de klachten?

Mensen met diabetes type 2 die (nog) niet goed behandeld wordt, hebben last van vermoeidheid, een droge mond, wazig zien en infecties. Ook dorst en veel plassen komen voor. Bij vrouwen kan er sprake zijn van steeds terugkerende jeukende witte vloed, en bij mannen van steeds terugkerende jeukende ontsteking van de eikel van de penis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Dit duurt meestal wat langer. De klachten die bij diabetes type 2 horen, treden meestal niet plotseling op en kunnen ook andere oorzaken hebben. Daarom wordt type 2 diabetes niet altijd meteen herkend. De diagnose wordt uiteindelijk gesteld door middel van bloedonderzoek.

Hoe is het te behandelen?

De behandeling van diabetes type 2 heeft niet alleen tot doel de bloedglucose zo normaal mogelijk te houden, maar ook het bereiken/behouden van een gezond gewicht, het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het verlagen van de bloeddruk.

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen in de vorm van tabletten en krijgen adviezen over voeding en beweging. Het is nodig om de hoeveelheid voeding (koolhydraten) in evenwicht te brengen met de glucoseverlagende medicijnen. En omdat mensen met type 2 vaak te zwaar zijn, krijgen ze meestal adviezen om af te vallen (minder calorieën eten, meer bewegen). Omdat de functie van de alvleesklier in de loop van de tijd geleidelijk afneemt, zal de behandeling regelmatig bijgesteld moeten worden. Het kan zijn dat mensen met type 2 op den duur ook insuline moeten spuiten.

Persoonlijke instellingen