Vitaminen en mineralen

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Voor mensen met diabetes zijn bepaalde vitaminen en mineralen extra belangrijk:

  • vitamine B12; dit zit in zuivel, vlees(waren) vis en ei. Gebruik van het medicijn metformine kan ertoe leiden dat vitamine B12 uit het eten slechter wordt opgenomen door het lichaam. Gebruikt u dit medicijn langere tijd, bespreek dan met uw arts of bloedonderzoek zinvol is. Ouderen en mensen die een vegetarische of veganistische voeding gebruiken, hebben meer kans op een B12-tekort.
  • het mineraal magnesium; dit zit in brood, graanproducten, groene groenten, melk en melkproducten, noten en vlees. Het lijkt erop dat magnesiumtekort bij mensen met diabetes vaker voorkomt. Bij hoge bloedglucosewaarden gaat namelijk veel magnesium verloren met de urine. Klachten bij een magnesiumtekort zijn: lusteloosheid, een zwak gevoel in de spieren, spierpijn, en hartritmestoornissen. Heeft u zulke klachten, bespreek ze dan met uw arts.
  • het sporenelement chroom; dit zit in volkoren graanproducten, paddestoelen, broccoli, noten, gist en vlees. Chroom speelt een rol bij de werking van insuline. Het verbetert de insulinegevoeligheid van het lichaam. Mensen met diabetes type 2 die veel moeite hebben om hun bloedglucose goed te reguleren, kunnen eventueel in overleg met hun arts extra chroom slikken.
Persoonlijke instellingen