Zelfmanagement

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Zelfmanagement

Bij het goed behandelen van diabetes vervult u zelf een belangrijke rol. Regelmatig uw waarden controleren, uw medicatie op tijd nemen en/of insuline spuiten, per situatie beslissingen nemen over uw voeding en de hoeveelheid insuline die u spuit: het zijn essentiële onderdelen van uw behandeling.

Controleren en bijstellen

Dit zelfstandig en voortdurend controleren en bijstellen noemen we zelfmanagement. Het draagt er in belangrijke mate toe bij dat uw bloedglucose stabiel blijft en u zich beter voelt. En: met zelfmanagement houdt u zélf voor een belangrijk deel de regie over uw diabetes.

Kennis en vaardigheden

Zelfmanagement vereist een pakket aan vaardigheden en kennis, zodat u weet wat er gebeurt en wat er nodig is om u goed te voelen. Optimaal zelfmanagement is niet iets wat u zich van de ene op de andere dag eigen maakt. U leert het in de praktijk, met vallen en opstaan. Alleen zo komt u erachter hoe uw lichaam reageert, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen als het nodig is. Voor de vereiste kennis kunt u terecht bij uw behandelaars, maar natuurlijk ook bij Diabetesvereniging Nederland. Via de Diabeteslijn (033 – 463 05 66) en via de websites kunt u uitgebreide informatie vinden.

Diabetes in zorginstellingen

Diabetes is een zelfmanagementziekte bij uitstek, maar bij de groep patiënten in verpleeghuizen en zorginstellingen gaat die vlieger lang niet altijd op. Vaak zijn deze ouderen hulpbehoevend en is er sprake van een complexe situatie waarbij er sprake is van complicaties en meerdere aandoeningen. DVN verzorgt een presentatie/workshop voor zorginstellingen over dit thema (afhankelijk van de invulling duurt deze minimaal 2 uur tot maximaal 1 dagdeel). De uitvoering ervan wordt verzorgd door een trainer. Voor meer informatie kunt u mailen naar j.doorenbos@dvn.nl of bellen naar 033 – 4630566. U vraagt dan naar Jeroen Doorenbos.

Mijn Diabetes

Een hulpmiddel voor zelfmanagement is Mijn Zorgpagina. Dit is een internetplatform waarop u gratis uw persoonlijk zorginformatie kunt inzien en beheren. Diabetesvereniging Nederland ziet de patiënt als medebehandelaar. Vanuit dat idee is Mijn Zorgpagina ontstaan: de regie aan de patiënt.

Persoonlijke instellingen