Zwangerschap

Uit DiabetesWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Zwangerschap

Vrouwen met diabetes die graag zwanger willen worden, hebben daaraan een flinke klus. Het erop aan laten komen en spontaan zwanger worden is geen goed plan als u diabetes hebt. Een belangrijke opdracht is namelijk om het Hba1c zo normaal mogelijk te krijgen, al vanaf een half jaar voor de bevruchting. Dan is de kans op een gezond kindje en een zwangerschap zonder problemen het grootst.

Bent u al zwanger en heeft u diabetes? Diabetes is goed behandelbaar, óók tijdens de zwangerschap. Wel wordt u scherper gereguleerd.

Behandeling

Glucoseverlagende middelen kunnen het kindje beschadigen. Daarom moeten vrouwen met zowel type 1 als type 2 diabetes in de aanloop naar en tijdens de zwangerschap insuline spuiten. Aangeraden wordt over te stappen op een intensief insulineschema (of pomp) met analoge insuline. Aspart (Novorapid) is de enige insuline waarvan is aangetoond dat die veilig is voor het ongeboren kind.

Als je zwangerschapsdiabetes hebt, krijg je dieetadvies en een advies voor gewichtcontrole. Ongeveer vijftien van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes moet insuline spuiten. De behandeling is erop gericht een evenwicht te vinden tussen de hoeveelheid insuline, het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt en de mate waarin je beweegt. Net als bij ‘gewone’ diabetes dus. In het begin is het een heel gedoe, maar het went na verloop van tijd. Uiteraard krijg je ondersteuning van de gynaecoloog, de internist, de diabetesverpleegkundige en de diëtist.


Risico's

Risico’s voor uzelf

Zware hypo’s vormen het grootste risico voor zwangere vrouwen met diabetes. Onderzoek heeft uitgewezen dat zwangere vrouwen met diabetes hypo’s niet goed of helemaal niet meer voelen aankomen, vooral in de eerste drie maanden. Na de bevalling is het gevoel meestal meteen weer terug.

Risico’s voor uw baby

Je weet pas dat je zwanger bent als je een week over tijd bent. Dan is het vruchtje al vier weken oud. En juist in die eerste acht weken worden belangrijke organen zoals het hart, het skelet en het zenuwstelsel gevormd. Daarom is het essentieel dat uw waarden al goed zijn, óók als u nog niet weet dat u zwanger bent.

Teveel glucose in uw bloed kan de celdeling verstoren. De risico’s betreffen vooral de aanleg van het hartje, en in mindere mate het zenuwstelsel. Ook skeletafwijkingen komen voor. De kans dat uw baby met diabetes wordt geboren, is drie procent. Bij diabetes type 1 berust dit op toeval. Heeft u diabetes type 2, dan is er een erfelijke component.

Kinderen van vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben, hebben géén verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

Risico’s m.b.t. voeding

Rood vlees verhoogt het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, terwijl het eten van noten dit risico vermindert. Dit blijkt uit nieuwe gegevens van de Nurses Health Study II, een groot Amerikaans onderzoek. Lees een deel van de onderzoeksresultaten, Diabetes Care

Bevalling

Een op de drie vrouwen met diabetes krijgt een grote baby. Daarom krijgen zwangere vrouwen met diabetes vaker een keizersnee. De bevalling wordt dan meestal tussen de 37 en 40 weken ingeleid. Dit geldt ook voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes. Als u zwangerschapsdiabetes hebt, heeft u ook meer kans op een verhoogde bloeddruk. Door de bloedglucose goed te regelen, worden de meeste risico’s geminimaliseerd.

Borstvoeding

Na de bevalling kunt u gewoon borstvoeding geven. Wel krijgt u waarschijnlijk een snellere daling van uw bloedsuikerspiegel met een hypo als gevolg. Daarom is het advies om na de bevalling een tijdje waarden rond de 10 na te streven, dan voorkomt u hypo’s. Heeft u type 2 en geeft u borstvoeding, blijf dan insuline spuiten. Vrouwen met diabetes type 1 hebben bij voorkeur een pomp of volgen een intensief insulineschema.


Meer weten?

  • Via onze community kunt u in contact komen met andere vrouwen met diabetes die zwanger zijn, zwanger willen worden of zwangerschapsdiabetes hebben. Het uitwisselen van ervaringen kan tijdens zo'n bijzondere periode helpen.
  • Meer weten over diabetes en borstvoeding borstvoeding.com
  • Paren met een kinderwens kunnen via www.ZwangerWijzer.nl zelf nagaan of er gezondheidsrisico’s zijn.
  • Als u vragen heeft, kunt u terecht bij de Diabeteslijn: (033) 463 05 66 of info@dvn.nl. Deze telefonische hulpdienst voor leden van Diabetesvereniging Nederland is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.
Persoonlijke instellingen